Преди 30 години Джон (не е истинското му име), пенсиониран

...
 Преди 30 години Джон (не е истинското му име), пенсиониран
Коментари Харесай

Защо пришълците напускат Монако?

 Преди 30 години Джон (не е същинското му име), „ пенсиониран рекламен сътрудник “ от Англия, се открива в Монако със брачната половинка си. Жилищният пазар в княжеството, известно с ниските си налози, по това време е в застой и двойката наема апартамент от 350 кв. м на бул. „ Принцеса Грейс “, който през днешния ден е една от най-скъпите улици в света, написа Financial Times.
По това време апартаментът му коства към 5 хиляди $ на месец. „ Приземен етаж, дребна градина, три стъпала до голям басейн. Собственикът искаше да ми продаде жилището за 6 млн. $, а аз му споделих, че е вманиачен “, споделя Джон.Днес цената на жилището е сред 30 и 40 млн. $, а Джон и брачната половинка му са се открили на Каймановите острови.

 

„ Повишаването на наема стана неуместно – брачната половинка ми просто не можеше да понася по какъв начин прахосваме парите си. Освен това съгласно законите в Монако наемателите нямат съвсем никакви права. Независимо по какъв начин сте ремонтирали или обновявали, длъжни сте да върнете парцела в същия тип, в който сте го заварили, което значи, че в множеството случаи губите тримесечния си депозит “, споделя той.

Променящият се темперамент на Монако също нервира Джон и приятелите му. Още шест фамилии са последвали образеца му и са се преместили от Монако на Каймановите острови. Безкрайното строителство трансформира централния квартал в Монте Карло, където се намират казиното в жанр „ Бел епок “ и опера, в шумна строителна площадка, споделя той. На бул. „ Грейс Кели “ Agence des Ambassadeurs продава тристаен апартамент за 21,9 млн. евро. В Монте Карло Prestige Property Group продава четиристаен апартамент за 18,9 млн. евро.

„ Днес строителството е на всички места, а това затруднява напредването “, споделя различен локален гражданин, Лий (също не е същинското му име). “Паркирането е задача невъзможна – множеството здания нямат личен гараж, а в случай че желаете да наемете, би трябвало да се запишете в дълъг лист с чакащи “, споделя той. Лий дошъл през 2005 година със брачната половинка си и двамата си сина от Съединени американски щати след сполучлива финансова кариера, която му разрешила да се пенсионира още в края на 30-те си години.

Строителният взрив в Монако намира израз и в продажбите на нови жилища. През 2018 година са били продадени рекордните 72 парцела, което е растеж с 44% по отношение на 50 през 2017 година, когато също беше доближат исторически връх. Новите жилища като дял от общите продажби са нарастнали от 4 на 100 през 2013 година на 14% предходната година, сочи разбор на консултантската компания Savills на публични данни. Продължава строителството на плана Le Portier на стойност 2 милиарда $, който цели отвоюването на 60 декара от Средиземно море до 2025 година

Бумът на продажбите демонстрира, че за мястото на всеки човек в по-напреднала възраст, който е отегчен от разрастването на Монако, има голям брой заможни хора на 30 или 40 години, които желаят да го заемат. За тази група, която идва от  огромни градове в света, трафикът, шумът и крановете в Монако са допустими, споделя Едуард де Малет Морган от консултантската компания Knight Frank.

“Мнозина идват, с цел да работят в бързо разрастващия се бранш на финансовите услуги в Монако “, който включва най-вече фамилни компании и хедж фондове, обслужващи най-богатите поданици на княжеството, добавя Морган. Други желаят да прибавят жилище в Монако в световния си портфейл от домове. „ Когато дойдох, Монако беше цялостен с хора, натрупали няколко милиона, в този момент приказваме за стотици милиони, даже за милиарди “, споделя Лий.

Един от градовете, които оферират бягство от строителния звук, е Фонвией. Разположен в южния завършек на Монако, този квартал е релативно нов, също отвоюван от морето през 70-те години на предишния век, тъй че няма потребност от прибавянето на нови жилища. Разстоянието от центъра на Монако, по-спокойният метод на живот и изобилието от зеленина го вършат известен избор за фамилиите, споделя Ирене Люк, който управлява Savills в Монако. Кварталът разделя жителите на Монако на хора, които обичат спокойствието, и такива, на които им липсва действието – кафенета, питейни заведения, заведения за хранене.

Карибските поданици на княжеството имат доста аргументи да изпитват носталгия, споделя Джон. „ Блясъкът, концертите в Sporting Club, звездите, лесният достъп до коронованите особи, близостта до Франция и Италия, опциите за положително обучение за фамилиите с деца “, показва той. Но двамата със брачната половинка му не възнамеряват да се завърнат. „ Принц Албер заложи 100 евро, че ще се върнем. Все още не е платил “, споделя Джон.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР